VEGANSKI BUHTLJI

SESTAVINE:
– 500 g moke (jaz sem dala polovico pšenične in polovico pirine)
– 3 dcl toplega ovsenega napitka (mandljev, lešnikov, rižev)
– 1 dcl olja (olivnega)
– 3 žlice ruma
– naribana lupinica ene večje bio limone
– 3 večje ščepce soli
– 2 žlici sladkorja (kokosovega, trsnega, sukrina, karkoli)
– 20g oz. slabe pol kocke kvasa
– olje za premaz kroglic
– za nadev (marmelada, vanilijeva krema, čokoladni namaz)

POSTOPEK:
V 1 dcl ovsenega napitka nadrobimo kvas in dodamo par ščepcev sladkorja. Premešamo in postavimo na toplo mesto. Jaz dam kar v pečico ogreto na max 40 °C. V drugi posodi, kjer bomo mešali (gnetli) testo, premešamo moko, sol, sladkor, limonino lupinico. Dodamo še preostanek napitka (2 dcl), rum in olje. Ko masa s kvasom naraste, dodamo tudi to. Vključimo mešalnik (ali pa mešamo s kuhalnico) za vsaj 10 do 15 minut, da se testo dobro pregnete. Po potrebi dodamo moko, ampak ne preveč. Testo mora biti zelo mehko in malo lepljivo. Pokrito posodo postavimo na toplo mesto in pustimo, da vzhaja na dvojno količino (pri meni je trajalo dobre pol ure).

Dovolj vzhajano testo rahlo pregnetemo in ga na pomokani površini razvaljamo v pravokotnik. Testo valjamo nežno. Naj bo debelo slab centimeter. Narežemo “kvadratke” in na sredino vsakega damo za žlico nadeva. Iz takšne količine pride od 10 do 12 kvadratov. Skupaj stisnemo vse štiri vogale, da nastane culjica. Nato stisnemo skupaj še ostale dele, ki še štrlijo. Ker je testo mehko, lahko zelo lepo zapremo odprtinice in naredimo kroglico. Vse kroglice premažemo z oljem in jih polagamo v pekač (z zaflikano stranjo navzdol). Pekač z buhtlji pokrijemo s krpo in ga postavimo na toplo mesto, da vzhajajo. Tudi ta postopek jaz izvedem kar v pečici na max 40 °C. Ko kroglice narastejo (na dvojno velikost recimo), prižgemo pečico na 180 °C. In jih pečemo približno 45 minut. Če jih damo v že ogreto pečico, zmanjšamo čas pečenja za 5 do 10 minut. Da se nam preveč ne zapečejo, jih lahko pokrijemo z aluminijasto folijo.

Če sploh kak buhtelj ostane, bo božanski tudi naslednji dan (hranimo v dobro zaprti posodi, da se ne izsušijo).

Dober tek!

Recept vzet iz: https://kurjifutr.wordpress.com/2016/02/03/buhteljni-brez-jajc-in-mleka/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s