VEGANSKI “SIROVI” ŽEPKI

SESTAVINE:
– rezine Violife sira (ali podolgovati kosi)
– začimbe po želji, sol
– ovsena smetana za kuhanje
– listnato testo, 2x
– mešanica olja in vode (čisto malo, 1:1)

Za pomako:
– srednje velik avokado
– 200 ml sojinega navadnega jogurta
– sol
– limonin sok
– nasekljan česen
– poper

Ideja za prilogo: solata z motovilcem in krompirjem (dodatki: bučno olje, jabolčni kis, sol)

POSTOPEK:
Najprej raztegnemo listnata testa. Nato ju narežemo na pravokotnike primerne velikosti, tako da lahko na prvi sloj nalagamo 1/4 razdeljene rezine Violife sira (lahko damo 2 rezinici, za boljši okus). Preden položimo rezine na prvi sloj listnatega testa, ga namočimo v mešanico ovsene smetane za kuhanje in začimb ter soli ali po želji s čemaževim/bazilikinim pestom. Žepke vsakega posebej pokrijemo z drugim slojem narezanega listnatega testa, upognemo in pritisnemo robove ter jih zaključimo z vilico. Pred peko žepke namažemo z mešanico olja in vode (1:1), lahko primešamo še malenkost smetane za kuhanje, če nam je ostala od prej.
Nato damo žepke pečt za cca 25 minut v ogreto pečico, na 180 °C .

Med peko žepkov se lotimo priprave avokadove pomake. Avokado izkoščičimo in olupimo ter ga natrgamo/narežemo v posodo. Dodamo približno 200 ml navadnega sojinega jogurta, ščepec soli in žličko limoninega soka, polovico stroka nasekljanega česna in po želji malenkost popra. Vse skupaj zmešamo z paličnim mešalnikom, do gladkega ali po želji.

Dober tek!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s